Sinds kort maakt Spinel Veiligheidscentrum gebruik van een hittemonitor. De monitor wordt gebruikt bij oefeningen van de brandweer, om zo de lichaamstemperatuur van brandweermensen te meten. Brandweermannen of vrouwen krijgen namelijk geregeld te maken met hoge temperaturen en dan kunnen symptomen zoals flauwheid, misselijkheid of braken opkomen. Dit zijn de kenmerken van hitteziekte en als er dan niet op tijd word gehandeld kan dat ernstige gevolgen hebben. Zeker met de hoge temperaturen in de zomerperiode is het belangrijk hier extra alert op te zijn.

Het bedrijf Evalon heeft de hittemonitor ontwikkeld en bij het Spinel Veiligheidscentrum wordt het systeem nu op een van de eerste plekken in Nederland getest. Tijdens oefeningen worden de lichaamstemperaturen van de brandweerlieden continue gemonitord, zodat er op tijd kan worden ingegrepen als de waardes te hoog oplopen. De veiligheid van brandweermensen is tenslotte waar het allemaal om draait.

Voorlopig wordt het systeem enkel nog gebruikt tijdens oefeningen, omdat het aansluiten veel tijd kost. En die tijd hebben brandweerlieden tijdens een echt incident niet. Toch is het goed om het bij oefeningen te gebruiken, want het leren herkennen van hitteziekte symptomen is ontzettend waardevol.

Artikel RTV Rijnmond

Onlangs was RTV Rijnmond te gast op Spinel om een item te maken over dit onderwerp en zij spraken onder andere met operationeel manager Arnold Verweerd over het belang van de monitor. Het volledige item is terug te lezen via de website van RTV Rijnmond. Het interview met Arnold is hieronder te bekijken: